Windows 11 download

Windows 11 download
Oletko aikeissa päivittää tietokoneesi käyttöjärjestelmän Windows 11 -versioon? Siinä tapauksessa haluat varmasti tietää enemmän siitä, miten käyttöjärjestelmän lataaminen tapahtuu. Käyttöjärjestelmän saa ladattua omalle tietokoneelleen täysin ilmaiseksi, jos omistaa Windowsin aikaisemman version. Tällöin Windows 11 download löytyy oman tietokoneen päivitykset-osiosta. Myös muut kuin Windowsin aikaisempaa versiota käyttävät voivat hankkia käyttöjärjestelmän itselleen, mutta tällöin se on maksullista. Windows 11 voidaan ostaa verkkokaupasta, jonka jälkeen se asennetaan omalle tietokoneelle ohjeiden mukaisesti. Katso alta ohjeet päivityksen asentamiseen.

Windows 11 download - näin lataat ohjelmiston

Ennen kuin klikkaat Windows 11 lataa -painiketta, kannattaa aloittaa varmuuskopion ottamisella tietokoneesta. Näin voit tarvittaessa palauttaa tietokoneen samaan tilaan, jossa se oli ennen päivityksen lataamista. Kaikki päivitykset kun eivät aina mene niin kuin olisi toivonut.

Varmuuskopioinnin jälkeen voit aloittaa lataamaan päivitystä. Seuraa koneen antamia ohjeita näytöllä ja odota päivityksen lataamista. Kun päivitys on ladannut, tietokone käynnistetään automaattisesti uudelleen. Kun tietokone on käynnistynyt uudelleen, ohjelmisto ladataan ja pääset nauttimaan uudesta käyttöjärjestelmästä.

Uuden käyttöjärjestelmän lataaminen saattaa kestää jonkin aikaa, joten ei kannata hätäillä. Joskus päivitys on vienyt jopa tunnin. Vaikka päivityksessä kestäisi, sen kannattaa antaa ladata rauhassa loppuun. Päivitys kannattaakin tehdä silloin, kun tietokone saa rauhassa ladata, etkä tarvitse sitä juuri sillä hetkellä käyttöösi.

Vinkit aloitteleville tietokoneen käyttäjille

Suurten päivitysten tekeminen koneelle saattaa tuntua jännittävältä tai haastavalta etenkin silloin, jos on vasta aloitteleva tietokoneen käyttäjä. Ei kannata kuitenkaan pelästyä uutta päivitystä, sillä se tuo mukanaan paljon helppokäyttöisiä ominaisuuksia, jotka tekevät tietokoneen käyttämisestä huomattavasti mukavampaa.

Uuden käyttöjärjestelmän päivittäminen onnistuu myös aloittelijoilta, sillä tietokoneen päivitysjärjestelmä antaa selkeät ohjeet siihen, miten toimia. Sinun tarvitsee lähinnä vain hyväksyä ehdot ja klikata päivitystä eteenpäin, kaiken muu kone hoitaa itse. Windows 11 sopii siis aivan kaikille tietokonetta käyttäville aloittelijoista kokeneempiin. Jos päivitys tuntuu silti liian haastavalta, voit pyytää jotakin kokeneempaa avuksesi.

Joskus saattaa tuntua siltä, että päivityksiä tulee kuin sieniä sateella, eikä niihin jaksa perehtyä eikä niitä varsinkaan jaksa asentaa. Kehitys kulkee kovaa vauhtia eteenpäin, joten päivitykset ovat normaali osa käyttöjärjestelmien elinkaarta. Päivitysten ideana on tuoda mukanaan parannuksia edelliseen versioon verrattuna, joten ne ovat lähtökohtaisesti tervetullut asia. Jos päivitysten lataamista lykkää liian kauan, voi tulla ongelmia, kuten puutteita tietoturvassa, järjestelmän ominaisuuksissa tai suorituskyvyssä.

Windows 11 on tällä hetkellä valinnainen päivitys, joten mikään pakko sitä ei ole ladata. Tulevaisuutta tosin on mahdotonta ennustaa. On mahdollista, että josku tulevaisuudessa 10-järjestelmän tuki loppuu, jolloin 11-versioon siirtymisestä tulee periaatteessa pakollista, jos haluaa varmistaa parhaan turvallisuuden, suorituskyvyn sekä kaikkien ominaisuuksien saatavuuden omassa käyttöjärjestelmässä. Ei kuitenkaan ole syytä olla huolissaan, sillä jos näin käy, siitä kyllä ilmoitetaan käyttäjille etukäteen.

Älä lankea piraattiversioon

Koska kyseessä on ilmainen päivitys olemassaolevaan Windows 10 -järjestelmään, ei piraattiversion lataamiselle pitäisi useimmille käyttäjille edes olla mitään syytä. Jos järjestelmää ei ole entuudestaan ja sellaisen hankkiminen on ajankohtaista, joillekin saattaa syntyä ladata järjestelmä ilmaiseksi jostakin epävirallisesta lähteestä. Piraattiversion eli luvattomasti kopioidun ja muille jaetun järjestelmän käyttäminen on paitsi Windowsin käyttöehdoissa kiellettyä, myös laitonta. Internetin rikollisuuden valvominen on tunnetusti vaikeaa, mutta se ei silti tarkoita, että riski kannattaisi ottaa.

Internet on pullollaan erilaisia lataussivustoja, joissa saattaa hyvinkin vilistä otsikoita, kuten Windows 11 download. Jos sivusto ei ole Microsoftin itsensä ylläpitämä, ei sieltä kannata ladata mitään. Syy on yksinkertaisesti se, ettei käyttäjä voi etukäteen tietää, mitä itse asiassa on lataamassa. Epäviralliset latauspaikat ovat otollista maaperää haittaohjelmille, joten jos tarjous on liian hyvä ollakseen totta, on siinä todennäköisesti jonkinlainen koira haudattuna.

Lisäksi piraattiversioiden ongelma on, että ne eivät toimi kunnolla. Microsoftilla on keinoja havaita laittomat kopiot, ja jos sellainen tunnistetaan, eivät kaikki ominaisuudet toimi. Piraattiversioon ei esimerkiksi ole välttämättä mahdollista saada ollenkaan päivityksiä, mikä tekee järjestelmästä alttiin haittaohjelmille. Turvallisuuden lisäksi päivitysten puute vaikuttaa negatiivisesti järjestelmän suorituskykyyn.

Windows 11 download - ongelmatilanteet

Uuden käyttöjärjestelmän lataaminen on automaattinen prosessi, joten kaiken sujuessa hyvin käyttäjän ei tarvitse tehdä muuta kuin hyväksyä sen asennus. Lataamisen onnistuminen ei kuitenkaan ole aivan itsestäänselvää, sillä on muutamia seikkoja, jotka on hyvä ottaa huomioon.

Yleinen syy lataamisen epäonnistumiseen on laitteen yhteensopimattomuus: Windows 11 download asettaa tietokoneelle erilaisia vaatimuksia. Jos oma tietokone on jo vuosia vanha, on hyvinkin mahdollista, ettei sen ominaisuudet riitä uuteen päivitykseen. Tämä on asia, jonka voi ratkaista vain asentamalla uusia osia koneeseensa. Toinen vaihtoehto luonnollisesti on ostaa kokonaan uusi tietokone.

Jos laite on yhteensopiva, mutta lataus ei onnistu, kannattaa ensimmäisenä tarkistaa internet-yhteys. Yhteys on luonnollisesti oltava, jotta päivitys saadaan ladattua tietokoneelle. Jos yhteys on erittäin hidas, on lataaminenkin hidasta, joten päivityksessä voi kestää huomattavankin pitkä aika. Varsinkin hitaan yhteyden tapauksessa on vain oltava kärsivällinen.

Kolmas yleinen syy latausongelmiin on muistin puute. Jos tietokoneen tallennuslaitteet ovat tupaten täynnä, ei päivitys yksinkertaisesti mahdu minnekään. Ongelman saa ratkaistua yksinkertaisesti vapauttamalla levytilaa poistamalla ohjelmia ja tiedostoja. Windows 11 download saattaakin tarjota oivan tilaisuuden tietokoneen kevätsiivoukselle. Turhat ohjelmat voi poistaa, ja esimerkiksi kuvia voi siirtää ulkoiselle tallennuslaitteelle tai pilvipalveluun.

Lataaminen vanhoilla käyttöjärjestelmillä

Suuri osa Windows-järjestelmien käyttäjistä käyttää uutta 10-versiota, mutta joukossa saattaa vielä olla vanhempienkin järjestelmien käyttäjiä. Windows 11 download on mahdollista myös vanhoillekin järjestelmille, mutta se vaatii enemmän vaivannäköä.

Jos käytössä on Windows 8, lataaminen tapahtuu välivaiheiden kautta. Nykyinen järjestelmä on nimittäin ensin päivitettävä 10-versioon ja sitten 11-versioon. Jos tietokoneella on jokin vieläkin vanhempi käyttöjärjestelmä, kuten Windows 7, vaatii tämä välivaihe todennäköisesti uuden järjestelmän asentamista kokonaan puhtaalta pöydältä. Asennuksessa siis menetetään kaikki tiedot, joten tärkeä tiedostot on syytä varmuuskopioida etukäteen.

Vanhojen tietokoneiden ongelma toki on, että ne eivät teknisiltä ominaisuuksiltaan vastaa Windows 11:n vaatimuksia. Tämä tarkoittaa, että lataamista ei edes kannata yrittää. Vaatimusten täyttäminen vaatisi niin monen osan päivittämistä, että käytännössä kokonaan uusi tietokone tulee hankituksi.

Usein kysytyt kysymykset

Window 11 -versio on valinnainen päivitys, eli sitä ei ole pakko ladata. Ennen päätöksen tekemistä kannattaa tutusta sen ominaisuuksiin ja pohtia, olisiko niistä hyötyä juuri itselle. Toistaiseksi päivityksen lataaminen on vapaaehtoista, mutta joskus tulevaisuudessa tilanne voi olla toinen. Järjestelmien elinkaarille on nimittäin tyypillistä, että tuki loppuu joskus, ja uuteen siirtyminen on ainoa järkevä vaihtoehto.
Jos käytössä on Windows 10 -järjestelmä, uuden järjestelmän lataaminen onnistuu helposti parilla klikkauksella. Jos omalla laitteella on jokin vanhempi järjestelmä, lataaminen vaatii vaivannäköä ja jonkin verran myös asiantuntemusta.
Microsoft tarjoaa tähän tarkoitukseen kätevän työkalun nimeltä Tietokoneen kuntotarkistus. Sen avulla käyttäjä voi selvittää, onko laite yhteensopiva päivityksen kanssa. Jos tietokone on kovin vanha, on käytännössä varmaa, ettei lataaminen onnistu.
10-järjestelmää käytettäessä päivitys ladataan järjestelmän omalla päivitystyökalulla. Jos se ei onnistu, päivityksen voi hankkia myös Microsoftin verkkosivuston kautta.