Windows 11 päivitys takaa sen, että käytössä on kaikki tarvittavat ominaisuudet. Päivityksen myötä moni osa-alue kokee käyttömukavuutta lisääviä parannuksia, mutta ennen kaikkea päivitys parantaa suojausta, ja sen onkin kerrottu olevan tähän astisista julkaisuista turvallisin.
Päivityksen myötä tehtäväpalkki mukautuu kosketusnäytöllä ja hiirellä helpommin käytettäviksi. Käyttöjärjestelmässä on myös Snap Layouts -toiminto, jonka avulla useiden ikkunoiden järjestely näytöllä helpottuu. Rinnakkain asettelun sijasta ikkunat voivat olla esimerkiksi pystyriveittäin tai alueittain. Windows 11:ta on lisäksi Health Chech -sovelluksesta parannettu versio, joka suosittelee muun muassa näytön kirkkauden pienentämistä tai virrankäytön kytkemistä säästötilaan.
Käyttöjärjestelmästä löytyy myös Snap Groups -toiminto, joka mahdollistaa aiemmin kiinnitettyyn ikkunaan palaamisen tehtäväpalkin kautta. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että esimerkiksi sähköpostisovellukseen, toiseen selaimeen tai mihin tahansa muualle voi siirtyä vaivattomasti ilman että niitä tarvitsee kiinnittää näytölle uudelleen.
Windows 11 käyttöjärjestelmän ulkoasu on aikaisempaa modernimpi. Myös animaatiot ovat kokeneet muutoksia ja äänimaailmaa on muokattu pehmeämmäksi. Päivityksen myötä aiempi erillinen tablettitila on väistynyt ja kaikilla laitteilla käyttökokemus on yhtenäinen.
Kaikkien näiden uudistusten lisäksi Windows 11 on satsannut pelaamiseen. Aikaisemman käyttöjärjestelmän peli-sovellus korvautuu Game Pass -sovelluksella, jossa pelien ostaminen, hallinta ja poistaminen on mahdollista. Tämä mahdollistaa sen, että pelit ovat aikaisempaa paremmin ulottuvilla. HDR:ää tukevissa laitteissa pelien valaistuksen ja kontrastin parantaminen tapahtuu automaattisesti. Pelaamaan pääseminen käy myös entistä nopeammin, sillä Direct Storagella pelin tiedostojen lataaminen ja asentaminen sujuu nopeasti.
Windows 11 -käyttöjärjestelmän pitäisi ainakin periaatteessa olla tarjolla ilmaiseksi jokaisessa Windows-järjestelmää käyttävässä laitteessa, johon uusi järjestelmä on mahdollista asentaa. Päivityksen asentaminen ei ole ollenkaan hankalaa, sillä asennuksen käynnistäminen tapahtuu erittäin yksinkertaisesti.
Ainakin jos käytössä on Windows 10, saattaa järjestelmä ehdottaa päivitystä ilmoituksella tai muulla tavoin. Jos näin on, yhdelläkin klikkauksella voi saada homman hoitumaan. Jos erillistä ilmoitusta ei ole, täytyy päivityksen aloitusnappi etsiä itse. Aluksi avataan tietokoneen asetukset, joista valitaan “päivittäminen ja suojaus”. Seuraavaksi avataan Windows Update -välilehti. Tässä vaiheessa ruudussa voi jo näkyä Windows 11:stä kertova infolaatikko: klikkaamalla sen lataa ja asenna -painiketta päivityksen asennus alkaa. Jos tällaista laatikkoa ei ole, on syytä painaa tarkista päivitykset -painiketta.
Kun päivitys on ladattu ja asennettu, käynnistetään tietokone uudelleen. Jos kaikki on sujunut niin kuin pitää, viimeistellään asennus uudelleenkäynnistyksen yhteydessä, ja uusi järjestelmä on valmis käytettäväksi.
Windows 11 sopii luonnollisesti Windows-käyttöjärjestelmää käyttäville laitteille. Jos oma tietokone on suhteellisen uusi, ei uuden Windowsin järjestelmävaatimuksista koidu ongelmia. Jos tietokone sen sijaan on iäkäs, ei asennus välttämättä onnistu.
Microsoft tarjoaa esimerkiksi tietokoneen kuntotarkistus -nimisen sovelluksen, jolla oman tietokoneen yhteensopivuuden voi selvittää. Tietokoneen ominaisuuksia voi toki itsekin tarkastella ja verrata niitä uuden käyttöjärjestelmän vaatimuksiin. Uusi Windows esimerkiksi edellyttää vähintään 64 gigatavun tallennuslaitetta. RAM-muistia puolestaan on oltava vähintään neljä gigatavua. Myös muun muassa suorittimen on tuettava uutta käyttöjärjestelmää.
Tyypillinen syy ongelmiin on, että oma laite ei vastaa uuden järjestelmän vaatimuksiin. Jos laitteessa ei esimerkiksi ole tarpeeksi muistia, ei asennusta kerta kaikkiaan voi suorittaa. Jos Windows 11:n ehdottomasti haluaa, tällaisessa tapauksessa on joko vaihdettava tietokoneen osia tai vain ostettava uusi tietokone. Jos laite on monilta osin vanhentunut, monessa tapauksessa järkevintä on hankkia kokonaan uusi.
Vaikka laite olisikin yhteensopiva ja tallennuslaitteet olisivat riittävän suuret, voi asennus estyä, jos ne ovat liian täynnä. Itse päivitys ja päivitysprosessi vaativat tilaa, joten sitä on löydyttävä. Vaadittava tila riippuu versiosta ja lataustavasta, mutta joka tapauksessa puhutaan gigatavuista. Jos laitteen muisti on täynnä, ei asennus luonnollisestikaan onnistu. Tällöin laitteeseen on hankittava lisämuistia tai olemassa olevaan muistiin on tehtävä lisää tilaa poistamalla jotakin. Kannattaa tutkia, löytyisikö esimerkiksi ohjelmia, joita ei todellisuudessa tarvitse. Jos laitteella on runsaasti kuvia, videoita tai muita tiedostoja, niiden siirtäminen pilveen tai ulkoiselle tallennuslaitteelle voi olla hyvä idea.
Kymppiversio on nykyään yleinen, mutta varsinkin maailmalla vanhempienkin järjestelmien käyttäjiä on yhä runsaasti. 7 ja 8.1 on käytössä vielä yllättävänkin monessa tietokoneessa. Jollakulla saattaa olla jopa vuosituhannen alussa julkaistu Vista käytössä. Windows 11 päivitys onnistuu näidenkin järjestelmien käyttäjille, toki tietyin rajoituksin. Uusi versio on ollut mahdollista saada ilmaiseksi, mutta vanhempien versioiden kohdalla se ei ole joka tilanteessa mitenkään varmaa.
Jos käyttöjärjestelmä on vanha, on mitä todennäköisimmin tietokonekin. 11-versiolla on tiukoiksikin kutsutut järjestelmävaatimukset, joten vanhojen järjestelmien käyttäjät suurella todennäköisyydellä törmäävät tähän ongelmaan. Suositeltava toimenpide on siis hankkia uusi laite, joka vastaa näihin vaatimuksiin.
Jos tietokone on Windows 11 -yhteensopiva, voi päivityksen tehdä. Se kuitenkin vaatii enemmän vaivannäköä kuin tuoreesta 10-versiosta päivittäminen. Päivityksen voi tehdä esimerkiksi päivittämällä järjestelmän ensin 10:een ja sitten edelleen 11-versioon. Asennuksen voi joutua tekemään niin, että edellinen järjestelmä pyyhitään kokonaan pois seuraavan tieltä, joten tärkeät tiedostot on syytä ottaa talteen etukäteen. Edelleen on kuitenkin muistutettava, että käyttäjän on oltava ehdottoman varma yhteensopivuudesta. Jos laite vastaa nykypäivän vaatimuksiin heikosti, ei uusi järjestelmä toimi kunnolla.