Windows 11 -opas aloittelijoille

Windows 11 -opas aloittelijoille

Windows 11 on Windows 10- käyttöjärjestelmäversiota seuraava suuri käyttöjärjestelmäversio. Se julkaistiin lokakuussa 2021. Julkaisu oli porrastettu eri käyttäjäryhmille, ja heti syksyllä 2021 sen sai vain osa Windows-käyttäjistä. Lanseeraus oli pienoinen floppi, vaikka siitä odotettiin menestystä, kun päivitykset luvattiin ilmaiseksi kaikille Windows 10 -käyttäjille.

Windows 11:n vastaanotto ja kiinnostus käyttäjien keskuudessa ovat jääneet vaisunlaisiksi johtuen laitteistovaatimuksista sekä TPM 2.0-toiminnosta (Trusted Platform Module), joka sulki kaikki käyttäjät, joilla oli ennen vuotta 2018 valmistettu tietokone, uuden Windows 11:n ulkopuolelle.

Eri tahojen mukaan Windows 11:n markkina-osuus on edelleen vain noin 10 prosentin luokkaa.

Yksinkertaistettu Windows 11

Windows 11 -käyttöjärjestelmään on tehty aiempia Windows-versioita yksinkertaisempi ja modernimpi käyttöliittymä. Uuden käyttöliittymän odotetaan parantavan tuottavuutta ja luovuutta sekä nopeuttavan käyttöä. Järjestelmään on tehty monia oleellisia muutoksia verrattuna aiempiin Windows-versioihin. Nämä helpottavat ja nopeuttavat järjestelmän käyttöä ja ajoa.

Vaiheittainen opas vasta-alkajille

Asennuksesta ja päivittämisestä on myös tehty helppoa. Windows 11:n voi saada uuden tietokoneen mukana tai voit päivittää siihen järjestelmäsi täyttäessä laitevaatimukset. Toisin sanoen tietokoneesi pitää täyttää laitteistolle asetetut vaatimukset, ja tietokoneessasi pitää olla vähintään Windows 10:n versio 1909 tai uudempi.

Voit ajaa päivityksen Windowsin Päivitys ja suojaus -asetusten kautta tai käyttämällä Windows 11:n asennusapuria. Windows 11 on mahdollista saada ilmaiseksi tai pientä korvausta vastaan – ohjeita ja vinkkejä löydät verkosta eri sivustoilta.

Tärkeimmät Windows 11 -ohjeet sinulle

Windows 11 sisältää muutamia toimintoja, jotka poikkeavat huomattavasti aiemmista Windows-versioista tai niitä ei ole aiemmissa versiossa.

 1. Universaali haku. Hakutoiminto toimii kaikkialla Windowsissa valitsemalla ”Haku” Tehtäväpalkista ja painamalla Windows+S. Voit hakea kaikkea tietoa tietokoneeltasi, mm. tiedostoja, sähköpostia tai yhteystietoja.
 2. Työpöytäryhmät. Voit luoda useampi Työpöytiä Windows 11 -käyttöjärjestelmässä.
 3. Microsoft-tili
 4. Näppäinoikotiet
 5. OneDrive -pilvitallennuspalvelu
 6. Vinkit-sovellus auttaa ja neuvoo sinua käytön aikana ja ongelmatilanteissa.
 7. Aloitus-sovellus, jolla voit mukauttaa Windows 11:n ja tietokoneeseesi haluamillesi asetuksille

Perusasioiden hallinta

Windows 11 on Microsoftin uusin suuri käyttöjärjestelmäversio, joka seuraa Windows 10:tä. Tämä uusi käyttöjärjestelmä sisältää yksinkertaistetun ja modernisoidun käyttöliittymän, jonka tavoitteena on parantaa tuottavuutta ja luovuutta. Tässä ovat sen keskeiset tiedot:

 • Yksinkertainen ja helppokäyttöinen käyttöliittymä
 • Nopeammat yhteydet ja sovellukset kommunikointiin
 • Parannetut peliominaisuudet
 • Tehokkaammat tiedonhakutoiminnot
 • Uudistettu Microsoft Store -sovelluskauppa
 • Avoin ekosysteemi ohjelma- ja laitekehittäjille

Viimeinen oppitunti uusille käyttäjille

Windows 11 on uusi ja tyylikäs käyttöjärjestelmä, ja tarjolla on monia parannuksia ja uusia ominaisuuksia verrattuna aiempiin Windows-versioihin. Ennen siirtymistä tai päivittämistä Windows 11 -käyttöjärjestelmään kannattaa varmistua seuraavista asioista:

 1. Järjestelmävaatimukset. Täyttääkö tietokoneesi vähimmäisjärjestelmävaatimukset? Voit tarkistaa ne PC Health Check -ohjelmalla.
 2. Valitse parhaiten sinua palveleva asennusvaihtoehto ja -tapa.
 3. Tutustu Windows 11:n uusiin ominaisuuksiin.